Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

Workshop az egészségügyi dolgozók kompetenciáiról

A cél: felzárkózni a nyugathoz

2017. február 23. - DEKRA Akademie

clipboard02_p.jpg

Sikerrel zárult az Európai Unió által támogatott „HealthCareEurope” (HCEU) projekt budapesti workshopja, amelyre 2017. február 23-án került sor a DEKRA Akademie Kft. szervezésében. A projekt célja: harmonizálni a különböző országok egészségügyi dolgozóinak szakmai kompetenciáit, illetve megállapítani, mely területeken volna szükség fejleszteni a hazai szakemberek tudását.

Tudva, hogy a nemzetközi szintű szakemberképzés közös érdekünk, a DEKRA Akademie Kft. minden egészségügyi szakembert szívesen látott az ingyenes, félnapos workshopon. A változást támogató ápolók és az egészségügy szervezésében dolgozó szakemberek - Claudia Ball, a DEKRA Akademie GmbH. Projektvezetőjének bevezető előadását követően - angolul cserélték ki gondolataikat a témában.

A résztvevők a projekt fő célkitűzésein belül a követendő gyakorlatokra és az eseményt szervező konzorcium által kidolgozott szakmai kompetencia mátrixra fókuszáltak. A HCEU projekt a VQTS modellre alapozza a munkáját. Ez a mátrix a szaktudást kompetenciák alapján írja le. Olyan kompetenciafejlődési lépésekre osztja a tanulási folyamatot, amelyek segítségével könnyebben tudjuk meghatározni a szakmát tanuló jelenlegi tudásszintjét. 

A mátrix kutatási elveken alapul, és a terület szakértőivel folytatott szoros együttműködés eredménye. Így megbízható és biztos alapot szolgáltat a kompetenciaprofilok összehasonlítására, a munkagyakorlat valós elvárásait véve alapul. A mátrix-szerkezet lehetővé teszi a mátrix egy-egy konkrét elemét célzó tanulási modulok meghatározását, így korlátozva a tanulási időt a kompetenciafejlődés szükséges lépéseire.

A HCEU kompetenciamátrix lehetővé teszi a bizonyítványok a megszerzett kompetenciaszint és a meghatározott munkafolyamatok alapján történő bemutatását. Ezek az úgynevezett szervezeti profilok Ausztria, Magyarország, Németország, Görögország, Lengyelország valamint további HCEU tagországok kiválasztott bizonyítványaira készülnek, és lehetővé teszik a különböző képzési programokban megszerzett tanulási eredmények objektív összehasonlítását.

A korábban megszerzett tudás azonban sokszor nem dokumentálható. A HCEU kompetenciamátrix ezért lehetővé teszi az egyéni profilok bemutatását is. A projekt során a szakemberek számos olyan eszközt dolgoznak ki, amelyek alapján értékelhetővé válnak a formális elismeréssel nem rendelkezők kompetenciái. A szaktudás megszerzésének körülményeitől függetlenül képesek az egyéni kompetenciák megbízható és érvényes azonosítására illetve dokumentációjára. 

A rendezvénynek, melyet Dietmar Metzger, a DEKRA Akademie Kft. ügyvezetője nyitott és zárt, a Hotel Regnum Residence adott méltó otthont.

 

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr7312266338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása