Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

Hatályba lépett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat - Tűzvédelmi szakvizsgáink már eszerint zajlanak

2015. március 23. - DEKRA Akademie

hatosagi_tuzvedelmi.jpg2015. március 5-én hatályát veszítette az országos tűzvédelmi szabályzatról kiadott 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet, és a helyébe az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az országos tűzvédelmi szabályzatról lépett. A DEKRA Akademie természetesen már ennek megfelelően folytatja a tűzvédelmi szakvizsgákra való felkészítést és szervezi a vizsgákat. A tanfolyamok óraszáma és ára továbbra is változatlan.

A tűzvédelem 227 éve
A mára az EU szabványokat is tartalmazó Országos Tűzvédelmi Szabályzatig hosszú út vezetett. A tűzvédelem alapjait egy előírás még 1788-ban fektette le. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 4/1980. (XI. 25.) BM rendelet volt az első OTSZ rövidítésű jogszabály, ahonnan több lépésben jutottunk el a 2015. március 5.-én életbe lépő OTSZ 5.0 alkalmazásáig.

Uniós szabványok immár nálunk is
A technológiai fejlődésből következik, hogy a tűzvédelmi követelményeket tartalmazó szabályokat időről időre felül kell vizsgálni, és ha szükséges, módosítani is. A jogszabályalkotók úgy gondolták, hogy még a legutóbbi - 28/2011. (IX. 6.) - BM rendelet sem tudja megfelelően követni a műszaki fejlődést és az EU szabványok hazai átvételét. A módosítások helyett ezért új szabályozást dolgoztak ki, amelynek középpontjában a kockázati tényezők felmérése áll.

Megújultak a tűzvédelmi műszaki irányelvek
Az új szabályozás meghatározza az épületek, építmények létesítési és használati, valamint a tűzoltóságok beavatkozásával kapcsolatos tűzvédelmi követelményeket és az elérendő biztonsági szintet. A szakemberek a biztonsági szinteknek megfelelő műszaki megoldásokat és az alábbi Tűzvédelmi Műszaki Irányelveket dolgozták ki:

- tűzterjedés elleni védelem
- kiürítés
- hő és füst elleni védelem
- beépített tűzjelző berendezésekre vonatkozó szabályok
- tűzoltó egységek beavatkozását biztosító követelmények
- beépített tűzoltó berendezésekre vonatkozó szabályok
- tűzvédelmi műszaki megfelelőségi kézikönyv
- számítógépes szimuláció
- villamos és villámvédelmi berendezések.

A Tűzvédelmi oktatásról és szakvizsgákról
- többet is megtudhat itt!
- jelentkezhet itt!

 

 

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr77294025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása