Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

Áprilistól 15-20 %-al csökkennek az Építő- és anyagmozgató gép-kezelők a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt vizsgadíjai

2015. március 30. - DEKRA Akademie

gabelstapler_08-2007.jpg2015 áprilisától mintegy 15-20 %-al csökkennek a közlekedési forgalomban is résztvevő Építő- és anyagmozgató gép-kezelők számára a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által előírt vizsgadíjak.

Mindez azért különösen jó hír, mert hamarosan alapjaiban változnak meg az Építő- és anyagmozgató gép-kezelők kötelezettségei. Alig néhány hónap, és mindenkinek, aki ebben a munkakörben dolgozik, rendelkeznie kell mind OKJ-s, mind az NKH által előírt vizsgával.

A régi építőgép-kezelő jogosítványok érvényüket veszítik, az OKJ-s vizsga kötelező!
2015. december 31.-e után érvényüket veszítik a 2009 előtt szerzett építőgép-kezelői jogosítványok. Aki ezután emelőgéppel vagy rakodógéppel szeretne dolgozni, újra kell vizsgáznia. Sőt, aki OKJ tanfolyammal sem rendelkezik, annak az új szabályozás értelmében a gyakorlati vizsga előtt elméleti tanfolyamot is kell végeznie, és vizsgát is kell tennie.

A változás előnyei
A munkavállalóra nézve a módosítás természetesen nemcsak terhekkel, hanem számos előnnyel is jár. Az egyik legfontosabb talán, hogy így könnyebbé válik a munkavállalás, hiszen az itthon szerzett targoncás jogosítványt több uniós országban is elfogadják.
Másik előnye, hogy megkíméli a munkavállalót a korábban előírt kiegészítő vizsgák letételétől. Ha ugyanis a munkavállaló pl. vezetőüléses targonca jogosítvánnyal rendelkezik, nem számít, hogy az a targonca elektromos- gázos- vagy dízel üzemeltetésű, oldalvillás vagy homlokvillás, nem számít, mekkora súlyt emel, a jogosítvány megszerzését követően, minden vezetőüléses targoncát jogosult vezetni.

Az év végi sorban állást érdemes megelőzni
A tömeges igények miatt elképzelhető, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak nem lesz kapacitása az év utolsó negyedévében az igényeket kielégíteni, ezért a tanfolyamra és a vizsgára érdemes mielőbb sort keríteni. Forduljon hozzánk bizalommal!

 

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr437320224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása