Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

Információbiztonsági képzés: megtérülő beruházás

A kevesebb több?

2019. július 11. - DEKRA Akademie

korulvagva_esetleg_p.jpg

Tudta, hogy a számítógépes bűnözés 2021-re évi 6 billió dollárjába ⃰ kerül majd a világnak? S hogy 2015-ben mindez még „csak” 3 billió dollár ⃰ volt? Ez a történelem legnagyobb gazdasági növekedését jelenti egy iparág életében, ami a résztvevői számára jövedelmezőbb lesz, mint az összes nagyobb illegális kábítószerrel való kereskedelem. Ezzel szemben nekünk, többieknek mindez az innováció és a beruházások kockáztatásával jár. Tudatos alkalmazottakkal tehetünk ellene.

Beszédes számok

Minden 14. másodpercben esik áldozatul egy vállalat zsarolóvírussal elkövetett támadásnak. 2018-ban 350 %-al nőttek a zsarolóvírussal elkövetett támadások. 2021-ben 57-szer lesznek magasabbak a zsarolóvírussal elkövetett támadások által okozott anyagi károk, mint öt évvel korábban.

Biztonsági kiadások

A különböző információbiztonsági termékekre és szolgáltatásokra fordított, globális költségek (s ez az információbiztonsági piacnak csak egy része!) 2018-ban meghaladták a 114 milliárd dollárt. Ez 12,4 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, a globális kutatási és tanácsadó Gartner Inc. legfrissebb előrejelzése szerint. Mindazonáltal a valódi megoldást csak az alkalmazottak képzése jelentheti, tekintve, hogy a sikeres hekkertámadások 90 %-a éppen az ő aktív közreműködésükkel valósul meg.

⃰ Forrás: Cybersecurity Ventures

Kánikulában is népszerű a hőtechnika

Hallgatóinkat a hőség sem zökkentette ki

trigo_igk_vizsga_2019_06_07_p.jpg

Azt hihetnénk, talán nincs ember, akinek a nyári hőségben éppen hőtechnikai berendezések működtetésén járna az esze. Pedig van: azoknak az OKJ-s hallgatóknak például egészen biztosan, akik éppen ezekben a hónapokban készítik elő leendő szakmájukat. Szegeden számos szakember döntött így, s tett sikeres vizsgát.

Ahogy nekünk, laikusoknak nem jutna eszünkbe a kánikulában fűtéstechnikán agyalni, úgy (OKJ 31 522 02) Ipari olaj- és gáztüzelő berendezés kezelője tanfolyamunk hallgatóinknak sem jutott eszébe a napsütéstől felforrósodott tanteremben légkondicionálót kapcsolni. Ki tudja, talán éppen ez a zavartalan csend, ez a koncentrált odafigyelés volt az ára, hogy végül mindenki sikeres vizsgát tett.

Mára a legtöbb álláskereső vagy szakmát váltó a piaci igények alapján választ tanfolyamot. Lassan három éve immár annak sincs akadálya, hogy ezeken a képzéseken akár munka mellett is különösebb áldozatok nélkül lehessen részt venni: a 2016. szeptember 1-i OKJ változások óta lényegesen kevesebb óraszámmal végezhetők el.

Különösen keresettek a fűtéstechnikai rendszerekkel foglalkozó szaktanfolyamok, mint az (OKJ 31 522 02) Ipari olaj- és gáztüzelő berendezés kezelője, az (OKJ 33 522 01) Kazángépész (12 tonna felett), az (OKJ 32 522 02) Kazánkezelő (2 és 12 tonna között) vagy az (OKJ 31 522 03) Kisteljesítményű kazán fűtő (max. 2 tonna). Frissen végzett szakembereink egészen biztosan nem maradnak kenyér nélkül.

Nem csupán hobbi a kertészet

Egyszerre hasznos és szép szakma

gyor_2019_majus_22_-en_13_fo_kertesz_p_2.jpg

Aki szeretne megismerkedni a szőlő- és gyümölcsültetvények létesítésével, a zöldségnövények szaporításával és telepítésével, mindenképpen jó döntést hoz, ha a körülbelül fél év alatt elvégezhető (OKJ 34 622 02) Kertész tanfolyamba vág bele. Győrött nemrégiben 13 hallgató döntött így, s tett most sikeres vizsgát.

Hogy a kertészkedés manapság nem csupán egy kellemes hobbi, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Győrött zömmel éppen férfiak választották éppen ezt leendő hivatásuknak. Mint számos más mezőgazdasági szakma a kertészet is nagyon alkalmas olyan ismeretek gyakorlására, melyekkel akár önálló vállalkozást is indíthatunk.

Az (OKJ 34 622 02) Kertész tanfolyam keretében a hallgatók megtanulnak gyümölcstermesztési, szőlőtermesztési, zöldségtermesztési feladatokat ellátni, az ezekhez szükséges gépeket használni, üzemeltetni és karbantartani, piaci előkészítést végezni, sőt, vállalkozást alapítani, működtetni is.

Újabb méhész csoport tett sikeres OKJ vizsgát

Győrött sok fiatal szakember végzett

gyor_2019_majus_20_-an_22_fo_mehesz_p.jpg

Székesfehérvár után ezúttal Győrött tett sikeres OKJ Méhész vizsgát egy csapat vállalkozó szellemű, jól felkészült szakember. Bár a csoport tagjai a legkülönbözőbb korosztályokat képviselték, örömmel láttuk, hogy egyre több a fiatal.

Tudva, hogy a tavasztól őszig tartó időszak a méhészek „szezonja”, jó ideje nem lepődünk meg, hogy ilyen sokan jelentkeznek a képzésre. Kellemes meglepetésként szolgál viszont a fiatalabb korosztály lelkesedése, aki jó eséllyel foghat a közeljövőben önálló gazdaság üzemeltetésébe.

Amíg jó húsz éve a fiatalok számára még az jelentette a perspektívát, ha vidékről a városba költöztek tanulni, majd dolgozni, az utóbbi években ennek pont az ellenkezőjét tapasztaljuk. Sok fiatal – megunva a multik diktálta munkatempót és stresszt – önálló vállalkozásra és szabadságra törekszik.

Jó alapot szolgáltat ehhez a mezőgazdaság számos ágazata, a széleskörű szakmai tudást adó (OKJ 31 621 02) Aranykalászos gazda képzéstől kezdve, a már nyolc általánossal elkezdhető, kifejezetten közhasznú (OKJ 31 623 01) Fakitermelő és (OKJ 35 623 01) Lakott területi fakitermelő tanfolyamon át, egészen a speciális, a jogi vonatkozásokat és a munkavédelmi előírások ismeretét is magába foglaló (OKJ 32 621 02) Méhész képzésig.

Frissen végzett méhész szakembereink előtt nemcsak a méhek szaporítása, de a méhészeti termékek előállításának lehetősége is nyitva áll. Ehhez kívánunk nekik sok örömöt és sikert!

Karrierálom vidéken

Új trend a láthatáron

2019_majus_16_-an_21_fo_mehesz_p.jpg

Kemény munka a méhészet, ráadásul igazi szezonját kizárólag a meleg hónapok jelentik. Mégis egyre többen döntenek mellette. Akárcsak székesfehérvári hallgatóink, akik sikeres (OKJ 32 621 02) Méhész vizsgájukkal máris megtették az első lépést, hogy valóra váltsák álmukat.

Ha azt mondjuk, a harmadik évezred rohanó világában remek alternatíva a (OKJ 32 621 02) Méhész tanfolyam a nagyvárosi életbe beleunt, változásra vágyó emberek számára, vagy hogy a vidéki életforma s a természet közelsége önmagában is csodálatos dolgok, még mindig nem mondtunk semmit a méhészet igazi szépségéről. Egy kisszigeti anya és lánya története viszont nemcsak erre a kérdésre ad választ, de arra is, hogyan válhat valaki sikeres méhésszé.

A méhészet ugyanis egészen biztosan több mint az alapvető teendők – a telepítésre alkalmas hely kiválasztásának, a méhcsaládok méhegészségügyi állapotának megítélése és a méhek szaporításának – ismerete. A méhanyák nevelése és a méhészeti termékek készítése nemcsak önálló gazdálkodást ígér, de érdekes és rendkívül hálás feladat is. Kívánjuk, hogy frissen végzett méhészeink mihamarabb éljék át ezt!

Szükség van a jó gazdákra

23 sikeres vizsgázó Győrött

gyor_2019_aprilis_23_-an_23_fo_aranykalaszos_gazda_p.jpg

Igazán szép teljesítményt nyújtott az a 23 hallgató, aki Győrött OKJ Aranykalászos gazda vizsgát tett. Példájuk bizonyítja, hogy a mezőgazdaság a harmadik évezred világában is jó alternatíva a nagyvárosi életbe beleunt, változásra vágyó emberek számára.

Az önálló megélhetést kínáló mezőgazdaság mindig is népszerű ágazatnak számított Magyarországon. A 2016. szeptember 1-i OKJ változásoknak köszönhetően a mezőgazdasági OKJ-s tanfolyamok elvégzése egy ideje azok számára sem lehetetlen, akik munka mellett vágnak bele.

A mezőgazdasági tanfolyamok egyébként nemcsak azért olyan keresettek, mert általuk viszonylag hamar tehetünk szert életképes gyakorlati szaktudásra, s alapozhatjuk meg önálló vállalkozásunkat.A legnépszerűbb mezőgazdasági tanfolyam, az (OKJ 31 621 02) Aranykalászos gazda képzés jelentkezői között komoly motivációt jelent a földszerzés is. Mind a földvásárláshoz, mind a termőföld örökléséhez szükség van ugyanis erre a vizsgára. Ennek hiányában az örökös kénytelen felajánlani földjét az államnak.

Tehát nemcsak azoknak kell ilyen bizonyítvánnyal rendelkezniük, akik kezdő gazdálkodóként – egy másik szakmát elhagyva – terveznek a mezőgazdaságból megélni. Szüksége van a bizonyítványra annak is, akinek a családja sokad íziglen földművelésből vagy állattenyésztésből élt, aki a szükséges tudást apáról fiúra szállva már megszerezte, s a gazdaságot ő szeretné továbbvinni. A kötelezően előírt földműves igazolást ugyanis minimum középfokú szakirányú végzettséggel vagy háromévi területen szerzett gyakorlattal lehet csak kiváltani.

Érvek a fakitermelés mellett

Közhasznú és piacképes

2019_aprilis_16_-an_a_mosonmagyarovari_varosuzemelteto_es_fenntarto_kft_16_fo_munkatarsa_p_3.jpg

Az erdőgazdálkodás egyik lényeges területe, a fakitermelés egyértelműen közhasznú, s mint ilyen nagyon is piacképes tevékenység. Tudta ezt a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. is, aki 16 munkatársát iskolázta be (OKJ 31 623 01) Fakitermelő képzésre. Mindnyájan sikeres vizsgát tettek.

Az (OKJ 31 623 01) Fakitermelő tanfolyam alkalmával elsajátítható tudás mindenkinek jól jön, aki fák kivágásával, döntésével és a feldolgozáshoz való előkészítésével kíván foglalkozni. Ezen a tanfolyamon a részvevők megtanulnak szakszerűen fát vágni, dönteni, gallyazni, választékolni, darabolni, úgy, hogy közben a környezetvédelem szempontjaira is ügyelnek.

Az erdőgazdálkodás szerelmesei mellett újabban egyre többen iratkoznak be a képzésre olyanok is, akiket a fa, mint alapanyag érdekel, s akik a jövőben a fa feldolgozásával szeretnének foglalkozni. Jól teszik, hiszen a tananyagnak az is szerves részét képezi, hogy hogyan készíthetjük elő igény szerinti feldolgozásra a fát.

A hosszú távon piacképes szaktudás és a változatos munka mellett legalább ekkora ösztönzést ad a tanfolyam elvégzéséhez, hogy már általános iskolai végzettséggel is el lehet kezdeni.

„Live hacking” show és információbiztonsági bemutató

Előtérben az emberi tényező

dsc_1248_p.jpg

Aki azt hiszi, az adatvédelem kizárólag technikai fejlesztések kérdése, téved. Egy szervezet biztonsága alapvetően három tényezőn – a munkavállalókon, a folyamatokon és a technológiai háttéren – múlik, s mind közül a legkritikusabb láncszem maga az ember. Erre hívta fel a figyelmet a DEKRA Akademie Kft. szakmai rendezvénye.

A „Live hacking” show során Graham Stanforth és Felix Wabra információbiztonsági szakemberek azt mutatták be, milyen egyszerű is minket, embereket manipulálni. A hekkertámadások jó része éppen az áldozat közreműködésével valósul meg, míg sok esetben a tudatlanságból vagy nemtörődömségből nyitva hagyott „kapuinkon” keresztül, észrevétlenül hatolnak be adatbázisainkba, vagy éppen veszik át az irányítást a mobiltelefonunk felett.

Az emberi tényező

Megtudhattuk, hogy a hekkertámadások 90 %-át valamilyen emberi mulasztás okozza. A technikai hiányosságok és folyamathibák – fele-fele arányban – mindössze a maradék 10 %-ért okolhatók. Kiderült, hogy a cégek informatikai rendszerét többnyire nem a felelős vezetőkön, hanem az alkalmazottakon keresztül támadják – az adathalász email-ek gyakran éppen a „Főnök” nevében íródnak. Neki pedig ugyan ki merne ellentmondani?!

Mit veszíthetünk?

Lényegében mindent. Adatbázisokat, stratégiai terveket, pénzügyi kalkulációkat vagy akár komplett vállalati információs csatornák zártkörűségét: a fájlmegosztó- és Intranet rendszereink nyújtotta biztonságot.

Információvédelem, mint megtérülő beruházás

A preventív lépések ugyan rövid távon nagyobb befektetést igényelnek, hosszabb távon viszont még súlyosabb költségekkel és negatív következménnyel járhat, ha nem teszünk semmit, vagy nem használunk megfelelően hatékony adatvédelmi rendszereket. Mielőtt azonban új megoldásokról és költséges adatvédelmi beruházásokról döntenénk, ne felejtsük: a legfőbb kockázat mindig az ember!

Rendszeres továbbképzés a naprakész tudásért
Az Ernst & Young tanácsadó cég szakemberei szerint, mivel a támadási módszerek palettája nagyon gyorsan bővül, jó, ha tudjuk, hogy az információvédelemmel kapcsolatos munkavállalói tudást folyamatosan karban kell tartani.

20 sikeres vizsgázó Zalaegerszegen

Gratulálunk frissen végzett OKJ Aranykalászos gazdáinknak!

clipboard01_p_13.jpg

Sikerrel vette az első igazán komoly akadályt az a 20 OKJ Aranykalászos gazda hallgatónk, aki Zalaegerszegen tett vizsgát. A tanfolyamon megszerzett tudás mindenkinek jól jön, aki mezőgazdasági növénytermesztéssel vagy állattenyésztéssel szeretne foglalkozni, aki önálló agrárgazdasági vállalkozást tervez működtetni.

Az önálló megélhetést kínáló mezőgazdaság mindig is népszerű ágazatnak számított Magyarországon. A gazdálkodás alapjainak kitanulásától azonban kezdetben sokakat visszatartott, hogy noha az ágazatban tanfolyami képzések is rendelkezésre álltak, a kötelező óraszám ezeknél is nagyon magas volt. 2016. szeptember 1-i OKJ változásoknak köszönhetően azonban a mezőgazdasági OKJ-s tanfolyamok elvégzése mára azok számára sem lehetetlen, akik munka mellett vágnak bele.

A mezőgazdasági tanfolyamok egyébként nemcsak azért olyan keresettek, mert általuk viszonylag hamar tehetünk szert életképes gyakorlati szaktudásra, s alapozhatjuk meg önálló vállalkozásunkat. A legnépszerűbb mezőgazdasági tanfolyam, az (OKJ 31 621 02) Aranykalászos gazda képzés jelentkezői között komoly motivációt jelent a földszerzés is. Mind a földvásárláshoz, mind a termőföld örökléséhez szükség van ugyanis erre a vizsgára. Ennek hiányában az örökös kénytelen felajánlani földjét az államnak.

Tehát nemcsak azoknak kell ilyen bizonyítvánnyal rendelkezniük, akik kezdő gazdálkodóként – egy másik szakmát elhagyva – terveznek a mezőgazdaságból megélni. Szüksége van a bizonyítványra annak is, akinek a családja sokad íziglen földművelésből vagy állattenyésztésből élt, aki a szükséges tudást apáról fiúra szállva már megszerezte, s a gazdaságot ő szeretné továbbvinni. A kötelezően előírt földműves igazolást ugyanis minimum középfokú szakirányú végzettséggel vagy háromévi területen szerzett gyakorlattal lehet csak kiváltani.

Számos fiatal vállalkozó példája bizonyítja, hogy a mezőgazdaság a harmadik évezred világában is jó alternatíva a nagyvárosi életbe beleunt, változásra vágyó emberek számára. 

Előtérben az önállóság

Városi gazdák

ak_celldomolk_p.jpg

Talán nincs is, aki ne gondolkodott volna még azon, milyen lenne saját vállalkozásba fogni, önállónak lenni. Egyedül dönteni, mikor és mihez kezdjünk, szabadon tervezni a munkaidőnket és a szabadnapjainkat. Az önálló gazdálkodás az egyik legnépszerűbb alternatíva ehhez.

A mezőgazdasági szakmák népszerűsége éppen azzal magyarázható, hogy talán a lehető legkézenfekvőbb módja a városi életből való kiszakadásnak. Míg azonban a felső oktatási intézményekben való felkészülést legfeljebb a fiatalok választják, az OKJ-s agrár képzések az idősebb korosztályok számára is járható utat kínálnak.

S ami azt illeti, az OKJ 31 621 02 Aranykalászos gazda tanfolyamot még csak az a vád sem érheti, hogy ne nyújtana kellően alapos felkészülést. A képzésnek egyaránt része a talaj-előkészítés, a vetés, a növényápolás, a gyümölcs-, szőlő- és zöldségtermesztési ismeretek, a tartástechnológiai feladatok, az állatot takarmányozása és szaporítása és a szükséges gépek, épületek, építmények karbantartása.

Végül, de nem utolsó sorban, a hallgatók természetesen a vállalkozási, szervezési és ügyviteli tevékenységeket is elsajátítják, hogy a tanfolyam végére képesek legyenek önálló agrárgazdasági vállalkozást működtetni. 15 frissen végzett celldömölki gazdánk most ezen az úton indult el.