Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

Aki hiányszakmát tanul, gyorsan talál munkahelyet

Érdemes tájékozódni!

2017. január 31. - DEKRA Akademie

hianyszakmak_p.jpg

Magyarországon évek óta „hiánycikk” a szakmunkás. Ez rossz hír a gyáraknak, üzemeknek, jó hír viszont mindazoknak, akik szakmát, munkahelyet szeretnének váltani vagy önálló vállalkozásba fogni.

Kevesen tudják, hogy a szakmunkáshiány oka nemcsak a fiatalok elvándorlása, hanem az is, hogy a többségük nem a munkaerőpiac igényei, hanem – érthető módon – a saját álmai mentén választ pályát. Így aztán a sok andragógus, HR-es, gazdálkodás és menedzsment vagy éppen kommunikáció és médiatudomány szakos mellett kétkezi munkást jóformán alig találni.

Pedig a 2017/2018-as tanévre kiadott hiányszakmák ismeretében a legkülönbözőbb mezőgazdasági tanfolyamokon lenne érdemes részt venni. Aki pedig inkább az iparban dolgozva képzeli el a jövőjét, gépészeti tanfolyamok és az elektrotechnika-elektronika szakmacsoportba tartozó tanfolyamok egész sora közül választhatna úgy, hogy biztos lehet: talál vele munkát.

Számos megyében az építőipari szakmunkaerőtől kezdve a legkülönbözőbb karbantartókon át egészen a szállodai szobaasszonyig jó ideje minden szakmunkásra igény van. Hogy csak néhányat emeljünk ki közülük, Győr-Moson-Sopron megyében például mezőgazdasági és ipari szakemberekre egyaránt szükség volna. A mezőgazdaságban itt hiányszakmának számít az Állattartó szakmunkás, a Gazda, a Dísznövénykertész, az ipar területén pedig a Hegesztő, az Ipari gépész és a Villanyszerelő. Veszprémben Mezőgazdasági gépészre,  Villanyszerelőre és Elektronikai technikusra volna nagy szükség.

Pest megyében hiány van Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelőből, Ipari gépészből, Hegesztőből, Víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelőből, valamint szintén Mezőgazdasági gépészből és Falusi vendéglátóból. Fejér megyében Útépítő, Villanyszerelő és Mezőgazdasági gépész, Csongrádban Elektronikai technikus, Hegesztő, Ipari gépész, Villanyszerelő és Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő kerestetik.

Az elektrotechnika-elektronika szakmacsoport szakembereiből pedig gyakorlatilag országos a hiány. Aki tehát villamosipari képzéseken szeretne részt venni, jókora palettáról választhat, tudva, hogy jóformán minddel talál majd munkát.

A hiányszakmák listáját egyébként minden évben a megyei fejlesztési és képzési bizottságok állítják össze, majd a kormány hagyja jóvá. A 2017/2018-as tanévre vonatkozó lista itt található az 5. mellékletben.

 

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr8812171504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása