Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

Jogosítvány nélkül?!

Mit lehet és mit nem?

2016. szeptember 26. - DEKRA Akademie

angstfrei-autofahren-angst-beim-autofahren_k.jpg

Jogosítvány nélkül lehet ugyan autót venni, sőt, még kötelező biztosítást is köthetünk rá, de vezetni nem szabad. Gyakorolni pedig csak a sikeres elméleti vizsgát követően és CSAK GÉPJÁRMŰ SZAKOKTATÓVAL lehet!

Talán nem mindenki tudja, de az autó üzembentartója és a tulajdonosa között – jogi értelemben – különbség van.  Tulajdonos az, aki az autót megvásárolja, birtokolja.  Alapesetben ő az üzembentartója is. Léteznek azonban olyan esetek, amikor a tulajdonos és az üzembentartó személye elválik egymástól: a tulajdonos eltekint a gépjármű használatától, és azt átadja egy másik személynek, az üzembentartónak. Ebben a speciális esetben a tulajdonosnak nem kell, hogy legyen jogosítványa, hiszen ő nem fogja vezetni az autót. A közúti forgalomban való részvételért (ahogyan az autó műszaki állapotáért is) az üzembentartó felel.

Tévhit azonban, hogy felügyelet mellett vezethetünk autót akkor is, ha nincs jogosítványunk. Ez ugyanis csak akkor igaz, ha az elméleti tanfolyamot már elvégeztük, sikeresen levizsgáztunk, és az a „felügyelet” történetesen egy gyakorlati szakoktató, akinek a (speciálisan felszerelt) oktató autóját vezetjük. Egyéb esetekben a jogosítvány nélküli vezetés szigorúan tilos, amelyért minimum 45 000 Ft-os büntetés jár.

A jó hír, hogy az elméleti vizsgáig ma már e-learninggel is eljuthatunk, s némi rátermettséggel, a kötelezően előírt 29 x 50 perc alatt a gyakorlati részen is túleshetünk.

További információk: www.dekra-akademie.hu/Autósiskola

 

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr2311744299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása