Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

„FutureDRV” projekt – a DEKRA támogatásával

Avagy milyen legyen a jövő hivatásos gépkocsivezetője?

2016. november 22. - DEKRA Akademie

15138512_1690153187941388_2883326212732826974_o_p.jpg

A DEKRA által koordinált projekt keretében a szakértők előre vetítik, hogy a hivatásos gépjárművezetőknek várhatóan milyen feladataik és profiljaik lesznek a jövőben. A nyitó értekezletre 2016. november 10-én Berlinben került sor.

Komoly változások várhatók a jövő hivatásos gépjárművezetőinek képzésében. A cél, hogy a szállítási-fuvarozási szektor a maximumhoz közeli kapacitással működjön, és hogy megszűnjön a több mint tíz éve tartó hivatásos gépkocsivezető-hiány.

A „FutureDRV” projekt keretében a szakemberek kidolgozzák a FutureDRV (a „jövő hivatásos gépkocsivezetője”) PROFIL-képét, meghatározva a gépjárművezetők jövőbeli szerepét, a szakma „műveléséhez” szükséges, megszerzendő járműkezelési ismereteket és technikákat, a nélkülözhetetlen kompetenciákat a 4. ipari forradalom idején. Ennek a profilnak 15-20 évig kell majd szolgálnia a jövő gépkocsivezetőivel szemben támasztott képzési-vizsgáztatási követelményeket.

Ugyancsak kidolgozzák azokat az alternatív képzési lehetőségeket (FutureDRV LEARNING SOLUTIONS), amelyeknek szintén 15-20 éven keresztül kell lépést tartaniuk az egyre változó és fejlődő képzési-minősítési rendszerekkel. Olyan tanulási módszereket fejlesztenek ki, amelyek nem csak azt mutatják meg a leendő szakembernek, hogyan sajátítsa el a szükséges kompetenciákat, de azt is, hogyan fejlessze azokat egész életén át (lifelong learning).

A FutureDRV RECOMMENDATIONS, azaz a jövő gépkocsivezetőjének képzésére, vizsgáztatására, továbbképzésére, minőségbiztosítására vonatkozó ajánlások a képzőszervek számára nyújtanak majd iránymutatást, hogy a hivatásos gépjárművezetőknek várhatóan milyen feladataik és profiljaik lesznek a jövőben, s hogyan oktassák őket úgy, hogy mindenben megfeleljenek a jövő igényeinek. A nemzetközi szakértői csoport valamennyi uniós tagállam képzési-vizsgáztatási rendszerét megvizsgálja, és az ajánlásait ezekkel a rendszerekkel összhangba hozva fogja előterjeszteni.

A FutureDRV TIMELINE, a változtatások lehető legoptimálisabb ütemezésének idővonala mindjárt felelősségi köröket is kijelöl a szakma résztvevői – a képzőszervek és a teljes humánerőforrás-menedzsment – számára.

A projekten hat ország Németország, Ausztria, Franciaország, Svédország, Nagy-Britannia és Magyarország – szakemberei dolgoznak egymással szoros együttműködésben. A 2016. november 10-11-i nyitó értekezleten Hima Tamás, a DEKRA Akademie Kft. gépjárművezető képzési szaktanácsadója „A hivatásos gépkocsivezetők képzésének-vizsgáztatásának alapjai; Kezdeményezések és erőfeszítések a kezdetektől – napjainkig” címmel tartott előadást.

A délutáni kerekasztal-beszélgetést a DEKRA Akademie GmbH képviseletében Claudia Ball moderálta, s Dietmar Metzger, a DEKRA Akademie GmbH nemzetközi fejlesztési, egyben a DEKRA Akademie Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta és zárta. A rendezvénynek a DEKRA imponzáns berlini székháza adott méltó otthont.

 

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr411989178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása