Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

Aranykalászos gazdáink vizsgáztak Mezőfalván

Gratulálunk!

2017. február 09. - DEKRA Akademie

mezofalva_p.jpgJól indult a február is: ezúttal Mezőfalván vizsgázott sikerrel egy csoportunk, s vehette át az OKJ Aranykalászos gazda végzettségét igazoló bizonyítványát. A csoportban egyaránt megtalálhatók voltak vállalkozó kedvű fiatalok és a fejlődést, a változást soha meg nem unó idősebbek.

Az új szakma megszerzését azonban ebben az esetben nem csupán a továbbfejlődés indokolhatja. Földvásárláshoz, de még az örökséggel való tulajdonjog bejegyzéséhez is szükség van ún. földműves igazolásra. Tehát, ha valaki földet örököl, e nélkül fel kell ajánlania eladásra és nem jegyeztetheti be a saját nevére. Az (OKJ 31 621 02) Aranykalászos gazda tanfolyam és vizsga viszont ezekre is megoldás.

A néhány évvel ezelőtti törvénymódosítással a jogalkotó a földspekulációkat igyekezett kiszorítani, de célja volt az is, hogy a helyben lakó, a mezőgazdasággal életvitelszerűen foglalkozók, ebből élők helyzetét erősítse.

Ám még a helyben gazdálkodók közül sem mindenki lakik „helyben”: az Ausztriában, az országhatár mellett élő magyar állampolgároknak szintén igazolniuk kell, hogy Magyarországon az elmúlt három évben mezőgazdasági gazdálkodást folytattak. Az (OKJ 31 621 02) Aranykalászos vizsga az ő számukra is megoldást jelent.

A  2013. évi 122. törvény a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról értelmében ugyanis  földművesnek olyan belföldi természetes személyeket és tagállami állampolgárokat értünk, akik főfoglalkozásként vagy mellékfoglalkozásként mező- és erdőgazdasági tevékenységet folytatnak. Ehhez legalább középfokú szakirányú végzettséggel kell rendelkezniük, illetve, ha ilyenjük nincs, akkor háromévi területen szerzett gyakorlattal válthatják ki.

Az (OKJ 31 621 02) Aranykalászos gazda képzés  tehát mindenkinek jól jön, aki mezőgazdasági növénytermesztéssel és/vagy állattenyésztéssel szeretne foglalkozni, aki önálló agrárgazdasági vállalkozást tervez működtetni. Jó tudni azonban, hogy a képzés megkezdéséhez az alapfokú iskolai végzettség mellett legalább B-kategóriás jogosítványra is szükség van.

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!
Elérhetőségeinkhez kattintson ide! 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr2412241622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása