Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

Hódít a mezőgazdaság

Székesfehérvárott is sokan választják az Aranykalászos gazda szakmát

2018. február 12. - DEKRA Akademie

vizsga_01_p.jpg

Ezúttal Székesfehérvárott tett sikeres vizsgát egy csapat, javarészt fiatal (OKJ 31 621 02) Aranykalászos gazda. Új szakmájukkal immár önálló gazdálkodóként is megállják a helyüket. Sok sikert kívánunk nekik!

Hisszük vagy sem, földműves igazolásra nemcsak a földvásárláshoz, de az örökséggel való tulajdonjog bejegyzéséhez is szükség van. Ez azt jelenti, hogy aki földet örököl, egészen addig nem jegyeztetheti be a saját nevére, amíg nincs ilyen igazolása.

Talán ez is oka, hogy még egy olyan fejlett ipari városban, mint Székesfehérvár is szép számmal akadnak hallgatói az (OKJ 31 621 02) Aranykalászos gazda tanfolyamoknak. A 2013. évi 122. törvény a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról értelmében ugyanis  földművesnek csak olyan belföldi természetes személyek és tagállami állampolgárok tekinthetők, akik főfoglalkozásként vagy mellékfoglalkozásként mező- és erdőgazdasági tevékenységet folytatnak. Ehhez legalább középfokú szakirányú végzettséggel kell rendelkezniük, vagy, ha ilyenjük nincs, akkor három évnyi, ezen a szakterületen szerzett gyakorlattal.

A néhány évvel ezelőtti törvénymódosítás célja alapvetően a földspekulációk megelőzése és megszüntetése volt. Emellett azonban a jogalkotó azt is el kívánta érni, hogy a helyben lakó, a mezőgazdasággal életvitel szerűen foglalkozók jobb helyzetbe kerüljenek. Hogy ez végül sikerült-e, nem tudjuk, mindenesetre a mezőgazdasági tanfolyamok hallgatói láthatóan komolyan gondolják, hogy a jövőben gazdálkodással foglalkozzanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr1213617624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása