Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

Work from home

2020. április 01. - DEKRA Akademie

worok_from_home.png

Nemrég életbe lépett a rendkívüli munkarend, ami azt jelenti, hogy otthonról kell elvégezzük mindennapi feladatainkat. Ez a legtöbbünknek egy teljesen új helyzet, ezért összeszedtünk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogyan tudunk otthonról is a lehető leghatékonyabban dolgozni.

1. Alakítsunk ki egy helyet a lakáson belül, ahol zavartalanul tudunk dolgozni!

Az otthoni munkavégzés egyik legnagyobb előnye, hogy otthonról, kényelmesen tudjuk végezni feladatainkat. A saját otthonunkban pedig csak rajtunk múlik, milyen környezetben végezzük el a munkával kapcsolatos teendőinket. A fókuszált munkát hatékonyan támogatja, ha kijelölünk egy helyet a lakásban: ez lehet egy íróasztal, egy praktikus dolgozósarok, vagy a legszerencsésebb esetben egy dolgozószoba. A lényeg, hogy itt kizárólag a munkánkat végezzük, ezzel is csökkentve az elkalandozás esélyét.

2. Gondoskodjunk munkaeszközeink biztonságáról!

Az otthoni munkavégzés rögtön nem olyan és kényelmes és hatékony, ha a cica/kutya a billentyűzeten hempereg, vagy gyermekünk rajzlapnak használja a munkával kapcsolatos riportjainkat, esetleg a céges telefonnal foglalja el magát. Próbáljuk hát ezeket az eszközöket biztonságban tudni, akár egy fiókban, vagy szekrényben.

3. Alakítsuk ki a reggeli és esti rutinunkat!

Mivel otthonról dolgozunk, így megspóroltuk a munkába– és hazajárásra fordított időt. Ezt az időt használjuk fel a munkára hangolódásra, esetleg ebben az időben végezzük el a házimunkát, vagy tornázzunk. Keljünk minden hétköznap ugyanabban az időben, hangolódjunk rá az előttünk álló napra, és ha mindez megvan, jöhet a munka.

4. Öltözzünk fel Nagyon fura tanácsnak hathat, de fontos, hogy ne üljünk pizsamában a gép elé.

Ez nem csak a munkánkra lesz hatással, és valószínűleg nem pozitívval, de egy idő után a lelki állapotunk is megsínyli, ha itthon nem figyelünk oda magunkra.

5. Különítsük el a munkát és a magánélete!

Amilyen egyszerűnek tűnik, annyira nehéz is egyben, hogy az egyébként is megtartott 5-10 perces szünetekben ne rakjunk be egy mosást, vagy vigyük le a szemetet. Hiszen ilyenkor teljesen kizökkenünk a munkavégzésből. Ha kell, előre tervezzük meg a munkaközi szüneteket, és az ebédidőt, és akár állítsunk időzítőt a telefonunkon, amely figyelmeztet minket a szünet kezdetére és végére.

6. Tartsuk irányításunk alatt a munkaóráink számát!

Néha az irodában is, de az otthoni munkavégzésben az egyik legnehezebb dolog a munkaidőnket megfelelő mederben tartani. Mindenképpen törekedni kell rá, hogy a munkahelyünkön megszokott időben kezdjük el a munkát, és akkor is végezzünk vele. Ha az 5. pontban írtakat betartjuk, úgy nem fog észrevétlenül eltűnni néhány óra, és időben be tudjuk fejezni a munkát úgy, hogy a feladatainknak is végére értünk.

7. Fejben is fejezzük be Munkánk végeztével nagy segítség, ha tudatosan lezárjuk a napot.

Kikapcsoljuk a számítógépet, és otthagyjuk a kialakított munkaállomásunkat. Találjunk ki az átállásra egy rituálét, hiszen otthoni munkavégzés közben a munkából való hazajárás kimarad, ami eddig kitűnő lehetőség volt a napi történések levezetésére.

8. Az elszigeteltség ellen...

Köztudott, hogy az otthoni munkavégzés magányosabb munkaformát teremt, mintha az irodában végeznénk el a napi feladatainkat. A kulcs az elszigetelődés ellen pedig a modern technikai eszközökben keresendő. Ne csak az e-mailt használjuk kommunikálásra, hanem lehetőség szerint telefonáljunk vagy használjuk a Skype és a Teams programokat. Próbáljunk úgy csetelni a kollégákkal, mintha a folyosón futottunk volna össze, vagy együtt ebédelnénk.

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr6315580758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása