Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

Bevezetésre került a számítógépes elméleti GKI vizsga

2020. január 06. - DEKRA Akademie

3.png2020. január 1-től bevezetésre került a számítógépes elméleti GKI vizsga! A GKI vizsgára csak az ehhez engedéllyel rendelkező Autósiskolán keresztül lehet jelentkezni, és csak azok vehetnek részt rajta, akik elvégezték a GKI tanfolyamat is, amely tantermi* képzés és távoktatás (e-learning) formájában is elvégezhető. A GKI vizsgát a KAV vizsgatermében, számítógépen kell letenni.

Mi az a GKI tanfolyam, kinek kell GKI kártya?

A GKI kártyára azoknak a sofőröknek van szükségük, akik C1, C, C1+E, C+E, illetve D1, D, D1+E, D+E kategóriás jogosítvánnyal rendelkeznek és hivatásos gépjárművezetőként jövedelemszerzés céljából (árufuvarozás, személyszállítás) járművet vezetnek. A GKI igazolvánnyal már bárhol az Európai Unióban lehet munkát vállalni. A GKI kártya 5 évig érvényes, utána továbbképzéssel és vizsgával meg kell újítani!

Mikor és hol lehet GKI vizsgát tenni?

A lehetséges GKI vizsgaidőpontokat a KAV (Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont) határozza meg és 60 nappal előre megjelenteti a képzőszervek részére. A helyszínt a vizsgázó választhatja ki a GKI vizsgahelyszínek közül. (A helyszínekért kattintson ide!) FONTOS! hogy a GKI vizsgára csak az ehhez engedéllyel rendelkező Autósiskolán keresztül lehet jelentkezni. A vizsga GKI tanfolyam elvégzéséhez kötött, amely tantermi* képzés és távoktatás (e-learning) formájában is elvégezhető, utóbbi intenzív egyéni tanulással rövid időtartamon belül teljesíthető. A jelentkezőt az arra engedéllyel rendelkező autósiskola (képzőszerv) jelenti le a vizsgára. Ehhez a vizsga előtt 14 nappal el kell küldeni a jelentkező vizsgaanyagát a KAV-nak. A vizsgaszerv a tanulót csak akkor tudja jelenteni a GKI vizsgára, ha az összes szükséges dokumentum (aláírt jelentkezési lap, igazolványkép) a birtokában van.

A GKI vizsga helyszínenként eltérő napon van, jellemzően heti-kétheti rendszerességgel, általában HÉTKÖZNAPONKÉNT!

Személyre szabott tájékoztatásért érdeklődjön az alábbi elérhetőségen

DEKRA Autósiskola

+36 30 577 32 44

Amire még érdemes odafigyelni

Nagyon fontos, hogy a GKI igazolvány lejárata előtt legalább 1 hónappal jelentkezzünk a GKI vizsgára, hogy biztosan legyen szabad helyünk az általunk kiválasztott helyszínen és időpontban. Helyszínekért kattintson ide. Vizsgaidőpontokért hívja a +36 30 577 32 44-es telefonszámot.

A jelentkezéshez továbbra is az alábbi okmányok másolatait szükséges elküldeni e-mailben a részünkre:

  • személyi igazolvány
  • lakcímkártya
  • vezetői engedély
  • meglévő GKI kártya

illetve az adminisztráció során szükség van 1db igazolványképre.

A számítógépes elméleti vizsga díja 13.800 forintra emelkedett.

GKI tanfolyamokról érdeklődjön az alábbi elérhetőségen

DEKRA Autósiskola

+36 30 577 32 44

További információkért látogasson el weblapunkra!

*Tantermi tanfolyamot minimum 12 fő esetén indítunk – igény szerinti helyszínen, bárhol az országban!

Erdőt. Bolygót. Együtt.

1000 fával a klímaváltozás ellen

A DEKRA Akademie Kft. 1000 fával járult hozzá az első közösségi erdőhöz, a MyForest közösségi kezdeményezés keretein belül. A projekt annak érdekében jött létre, hogy megduplázza a Földön jelenleg található erők számát.

Az első tölgy, vegyes keménylombú és vadgyümölcs közösségi erdőt Szarvasgede külterületén telepítették, Nógrád megyében.

erdot_bolygot_egyutt_csak_kep.png

A kezdeményezés célja, ahogy a honlapjukon is írják, „a globális felmelegedés megfékezése a földi erdők számának megduplázásával.” Számításaik szerint minden földi lakosra nézve fejenként nagyjából 200 fát kell ültetni ahhoz, hogy megduplázzuk a jelenlegi erdők méretét.

Az erdők (a fák) a vegetációs időszakban felszívják és magukban megkötik a levegőben található szén-dioxidot, és oxigénné alakítják azt. Mivel a kétszáz évvel ezelőttihez, vagyis az ipari civilizáció előtti állapothoz képest az erdők mérete a harmadára csökkent, az emberek által kibocsátott szén-dioxid mennyisége pedig jelentősen nőtt, ezért kiemelten fontos, hogy új erdőket telepítsünk.

A DEKRA által adományozott 1000 csemetéből 100 felnőtt fa már biztosan lesz, ami pedig egy kicsivel több, mint 3 autónak az éves széndioxid kibocsájtását tudja megkötni.

Gépüzemeltetés – ez is a gazdálkodás része

Gyakorlati óra Győrött

gep_2_p.jpg

Kezdő és gyakorló gazdák számára egyaránt hasznos az OKJ Aranykalászos gazda bizonyítvány megszerzése, amellyel kiváltható a fölműves regisztrációs szám, és lehetőség nyílik egy hektárnál nagyobb földterület vásárlására valamint földbérlésre. A képzés része a mezőgazdasági gépek üzemeltetése is.

Egyre több fiatal kacérkodik az önálló gazdaság üzemeltetésével. Az (OKJ 31 621 02) Aranykalászos gazda tanfolyam ehhez tökéletes alapot ad. A tanfolyam négy fő témaköre a növénytermesztés, az állattartás, a gépüzemeltetés és a vállalkozási ismeretek. Egyik sem kevésbé fontos a másiknál, így a tanfolyam keretében a hallgatók mind a négy témát részletesen feldolgozzák.

Érettségire ugyan nincs szükség a tanfolyam megkezdéséhez, „B” kategóriás jogosítványra viszont igen. Utóbbi nélkül ugyanis elképzelhetetlen lenne a traktorok és a kombájnok üzemeltetése. A gépüzemeltetés gyakorlat egyébként a szükséges karbantartást is segít elsajátítani.

Ezekre az ismeretekre azért van szükség, mert napjainkban a versenyképesség a mezőgazdaságban is rendkívül fontos: a gazdálkodás eredményessége csak akkor javulhat, ha a termelők tisztában vannak azzal, milyen önköltséggel dolgoznak a különböző géptípusok. Kizárólag ennek ismeretében tudják ugyanis kiválasztani az adott körülmények között ökonómiailag legmegfelelőbb gépet.

Nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a mezőgazdasági gépek forgalmazói manapság nagyon sok géptípust kínálnak, és a gazdaságokban is jóval többféle gép üzemel, mint korábban. A gépüzemeltetés gyakorlat az áttekintést is nagyban segíti. A DEKRA Akademie győri hallgatói máris számtalan hasznos tapasztalatra tettek szert.

Gyakorlat teszi a mestert...

Fakitermelő óra Abán

fakit_p_1.jpg

OKJ Fakitermelő tanfolyamunk hallgatói már javában készülnek új szakmájuk gyakorlására. A helyi erdőben a fakitermelés folyamatának lépéseit gyakorolják.

A fakitermelés az erdőgazdálkodás egyik lényeges területe, közhaszna vitathatatlan. Részét képezi nemcsak a fák kivágása, döntése, a gallyazás, a választákolás és a darabolás, hanem a fa feldolgozásra való előkészítése is. Az erdőgazdaság feladatai közé persze az erdő fáinak védelme és karbantartása mellett a fakitermelés koordinálása is hozzátartozik.

A fakitermelés tanfolyami szintű elsajátítása tehát nem csak azok számára lehet hasznos, akik fontosnak tartják a környezet védelmét, vagy éppen olyan szakmunkát keresnek, amit akár a nyolc általános iskolai osztály elvégzését követően el lehet kezdenek tanulni. Azok számára is jól jöhet, akiket a fa, mint alapanyag érdekel, akik a jövőben a fa feldolgozásával szeretnének foglalkozni.

Nem csoda, ha (OKJ 31 623 01) Fakitermelő tanfolyamunk évek óta töretlen népszerűségnek örvend. A nagy érdeklődésre való tekintettel mezőgazdasági tanfolyamaink immár Győrött, Celldömölkön, Kisbéren, Sárbogárdon, Sümegen, Székesfehérvárott, Szombathelyen, Tapolcán, Tatabányán, Vasváron, Veszprémben és Zalaegerszegen is elérhetők.

Targoncavezetők és emelőgépkezelők vizsgáztak

Kellenek a jó szakemberek!

targonca_emelogep_p.jpg

Dévaványán a Boschung EJT Kft.-nél közel 20 targoncavezető és emelőgépkezelő szakember végzett. Komoly tanfolyamon vannak túl, de biztosak vagyunk abban, hogy megérte a sok fáradság.

Az emelőgépkezelők munkája egyfelől rendkívül felelősségteljes, másfelől viszont sokrétű, érdekes és a legtöbb ember számára ámulatba ejtő. Ők azok, akiket előszeretettel bámulnak meg munkavégzés közben, s ez az a szakma, amellyel bármilyen munkahelyet is választunk, biztosak lehetünk abban, hogy a legfontosabb láncszem mi vagyunk. Az emelőgépkezelő az, aki az adott munkaterületen mozgásba hozza a dolgokat.

A piacképességén túl nagy előnye az (OKJ  32 582 02) Építő-és anyagmozgató gép kezelője – Emelőgépkezelő (kivéve Targonca) tanfolyamnak, hogy már az általános iskolai végzettséget követően el lehet kezdeni (betöltött 18. életév persze szükséges!), intenzíven, azaz gyorsan is végezhető, s hogy magában hordja a továbbtanulás, a szakmai továbbfejlődés lehetőségét. Később ugyanis további géptípusokra is végezhetünk kiegészítő tanfolyamokat, s így szakmai sokoldalúságra tehetünk szert. A képesítés gyakorlásához természetesen gépkezelői jogosítvány is szükséges.

Nem kevésbé keresettek az iparban, a logisztikában és a kereskedelemben a targoncavezetők. De nemcsak ezért érdemes (OKJ  32 582 02) Építő-és anyagmozgató gép kezelője – Targoncavezető végzettséget szerezni. Egy másik ok, hogy a targoncázás – a könnyűgépkezelés más válfajaihoz hasonlóan – egész kényelmesnek számít számos más fizikai munkához képest: nem töri fel az ember tenyerét, és a nők is alkalmasak rá.

Emellett hatalmas kincs a munkaerőpiacon, akinek OKJ-s vizsgája és targoncás jogosítványa is van, mert mindkettővel máig nagyon kevesen rendelkeznek. Ezzel a végzettséggel egyébként a manapság Magyarországon szinte egyetlen jól menő ágazatnak számító autóiparban is el lehet helyezkedni, s így hosszú távon is biztos állásra tudunk szert tenni.

Csúcsra jár a gazdaképzés

Mezőgazdaság – jó alternatíva a városlakók számára is

ak_gyor_p.jpg

Minden jó, ha a vége jó. Gratulálunk a Győrött frissen végzett 40 Aranykalászos gazda szakemberünknek a sikeres vizsgához!

Az OKJ Aranykalászos gazda képzés továbbra is rendkívül népszerű, hiszen földvásárláshoz, gazdálkodáshoz elengedhetetlen, sőt, a termőföld örökléséhez is szükség van rá.

A 2013. évi 122. törvény a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról értelmében ma Magyarországon csak az vásárolhat földet, aki vállalja, hogy a földet maga fogja megművelni, valamint hogy a tulajdonjog megszerzésétől számított öt évig másra nem használja. Emellett azonban legalább ilyen fontos kitétel az is, hogy rendelkeznie kell minimum középfokú mezőgazdasági vagy erdészeti képzettséggel vagy háromévi mezőgazdasági területen szerzett gyakorlattal.

Ez az ára annak is, ha valaki földet örökölne: a szakirányú végzettség az örökséggel való tulajdonjog bejegyzéséhez is kell. Így, ha valaki földet örököl, és nem rendelkezik ilyen végzettséggel, a földet fel kell ajánlania eladásra, és nem jegyeztetheti be a saját nevére.

A jogalkotó célja ezzel, hogy a termőföld elsősorban olyan családi vagy egyéni birtok legyen, amit rendszeresen művelnek. Ez nem csak a generációk óta tartó földműves tevékenységet jelenti, hanem az új gazdálkodók agrár tevékenységét is, akik ezzel saját maguk és családjuk számára teremtenek megélhetést és anyagi biztonságot.

Az Aranykalászos gazda képzés (OKJ 31 621 02, Nyt. sz.: E-000683/2014/A005) tehát mindenkinek jól jön, aki mezőgazdasági növénytermesztéssel és/vagy állattenyésztéssel szeretne foglalkozni, aki önálló agrárgazdasági vállalkozást tervez működtetni.

 

Autóbusz- és kamionvezetők figyelmébe

A GKI kártya megújítása 5 évenként kötelező!

gki_pp.jpg

Tudta, hogy a GKI kártya megújítása 5 évenként kötelező? Pedig így van: a 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet minden 3,5 tonnánál nehezebb járművet – autóbuszt vagy kamiont – vezető számára előírja, hogy 5 évente továbbképzésen vegyen részt, és megújítsa az ezt igazoló GKI kártyáját.

A Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány (GKI) megszerzéséhez ill. megújításához a tehergépjármű vezetőknek többek között a teherfuvarozás előírásairól, a menetbiztonságról és a rakománybiztonságról, az autóbuszvezetőknek pedig vezetésbiztonságról, szociális (munkajogi) előírásokról és utasbiztonságról kell tanulniuk, ismereteiket felújítaniuk.

A 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet értelmében ez mindenkire vonatkozik, aki 3,5 tonnánál nehezebb járművet vezet, és a GKI kártyája lejár 2019-ben. Mindegy, hogy belföldön vagy külföldön vezetünk, hogy fuvarozóként dolgozunk-e vagy saját számlás szállítást végzünk, az érvényes GKI kártya megléte kötelező. Aki nem biztos abban, hogy utoljára mikor tett vizsgát, elég magát a kártyát megnéznie: azon szerepel, hogy meddig érvényes.

Fontos tudni, hogy a GKI kártya hiánya százezres bírságot jelenthet mind a sofőrnek mind a munkáltatónak! A DEKRA Autósiskola országszerte lehetőséget kínál, hogy hallgatói néhány napon belül hatósági vizsgát tegyenek.

4 remek tanfolyam, ha gyorsan akarunk szakmát

Előtérben a rugalmas időbeosztás

team-965093_1920_p.jpg

Téved, aki azt hiszi, egy tanfolyam csak hosszú és drága lehet. Az intenzív tanfolyamok mellett számos olyan képzési lehetőség is kínálkozik, amelyek mindössze heti 1-2 napot vagy estét vesznek igénybe, így munka mellett is vállalhatók.

OKJ Aranykalászos gazda képzés

Akit érdekel a mezőgazdaság – pláne, ha később földet is szeretne vásárolni – esetleg őstermelő szeretne lenni, annak ideális választás az (OKJ 31 621 02) Aranykalászos gazda képzés. Tekintve, hogy csak az vásárolhat mezőgazdasági földterületet, aki legalább három éve igazolhatóan mezőgazdasággal foglalkozik, vagy erdészeti, mezőgazdasági szakképzettséggel rendelkezik, akinek nincs mezőgazdász múltja, OKJ tanfolyam nélkül nem juthat földhöz. Az Aranykalászos gazda szakképzés viszont egyszerre hasznos és izgalmas – még a városlakók számára is. 3 hónap alatt elvégezhető.

OKJ Targoncavezető képzés

Aki kész kereskedelemben, raktárban, telepen vagy gyárban, azaz olyan helyen dolgozni, ahol anyagot, árut kell mozgatni, annak jó szívvel ajánljuk a targoncavezető vagy hivatalos nevén (OKJ 32 582 02) Építő- és anyagmozgató gép kezelője (targoncavezető) tanfolyamot. Minthogy targoncavezetőből mind Magyarországon, mind Európa-szerte hiány van, ez a bizonyítvány jól mutat az önéletrajzokban, és Europass melléklettel kiegészítve külföldön is el lehet vele helyezkedni. Az OKJ bizonyítvány mellett ugyan gépkezelő jogosítványra is szükség van, két hónapnál azonban ezzel együtt sem tart tovább a képzés.

OKJ Óvodai dajka tanfolyam

A 3 hónapos, államilag elismert (OKJ 32 140 01) Óvodai dajka tanfolyam elsősorban a hölgyek körében népszerű. Az óvodai dajka alapvetően a rendet és a nyugodt környezetet teremti meg egy óvodában, az óvónők munkáját segíti. A szakma különlegességét az adja, hogy művelői gyerekekkel foglalkozhatnak, valamint részt vehetnek az új generáció nevelésében. A gondozó-nevelői feladatok a következők: figyelni a gyerekekre, játszani, foglalkozni velük, háttérmunkákat végezni az óvodában.

OKJ Gyümölcspálinka-gyártó képzés

A pálinkafőzés hazai hagyománya mindenki számára ismert. A finom, tiszta, minőségi párlatokra mindig lesz igény. Az (OKJ 31 541 04) Gyümölcspálinka-gyártó tanfolyam segítségével a hobbink akár hivatássá is tehető, de legalábbis mesteri szintre emelhető ezzel az OKJ-s képzéssel. A sikeres vizsga ezúttal is OKJ-s bizonyítvánnyal zárul.

Hatósági gépkezelő vizsga – több különböző géptípuson

Minden önállóan helyváltoztatásra képes emelőgép kezelőjének kötelező

kep_p.jpg

Lassan 4 éve, hogy a hatóságok új, egységes gépkezelői jogosítvány megszerzését írták elő minden önálló helyváltoztatásra képes emelőgéppel vagy rakodógéppel dolgozó számára. A jogalkotók célja az volt, hogy az Európai Unió területén egységes gépkezelői igazolványok legyenek.

Az előírás alapjaiban változtatta meg az Építő- és anyagmozgató gép-kezelők kötelezettségeit, hiszen azóta mindenkinek, aki ebben a munkakörben dolgozik, rendelkeznie kell mind OKJ-s, mind a KAV, azaz a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (az NKH, azaz Nemzeti Közlekedési Hatóság, majd az NFM, azaz Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jogutódja) által előírt vizsgával.

A munkavállalóra nézve a módosítás természetesen nemcsak terhekkel, hanem számos előnnyel is járt. Az egyik legfontosabb talán, hogy így könnyebbé vált a munkavállalás, hiszen egy itthon szerzett targoncás jogosítványt bármely uniós tagországban el kell fogadni.

Másik előnye, hogy megkíméli a munkavállalót a korábban előírt kiegészítő vizsgák letételétől. Ha ugyanis a munkavállaló pl. vezetőüléses targonca jogosítvánnyal rendelkezik, nem számít, hogy az a targonca elektromos- gázos- vagy dízel üzemeltetésű, oldalvillás vagy homlokvillás, nem számít, mekkora súlyt emel, a jogosítvány megszerzését követően, minden vezetőüléses targoncát jogosult vezetni.

A DEKRA Akademie Kft. szervezésében nem ritka, hogy egyszerre három különböző gépen zajlik a hatósági vizsga.

A 2020/21-es tanévtől szűkül az OKJ-képzések köre

Változás előtt a felnőttképzés

class-1986501_1920_p.jpg

A 2020/21-es tanévtől várhatóan lényegesen kevesebb OKJ-s szakma közül választhatunk. Egyes OKJ-képzések megszűnnek, mások kizárólag évekig tartó, nappali képzés keretében lesznek megszerezhetők. Érdemes tehát még most jelentkezni az OKJ-s képzésekre.

A Szakképzés 4.0 dokumentum előrevetíti, hogy az Országos Képzési Jegyzékben jelenleg található 766 államilag elismert szakmai képzésből a 2020/21-es tanévtől maximum 200 maradhat. Az OKJ-s képzés keretében megszerezhető alapszakmák várhatóan csak ötéves technikumban vagy hároméves szakképző iskolában lesznek megszerezhetők. Azokat a szakmákat pedig, amelyek specializációként valamelyik alapszakmára épülnek, kizárólag felnőttképzésben lehet majd kitanulni, vizsgázni pedig független vizsgaközpontokban fog kelleni.

Mindez azt jelenti, hogy míg OKJ rendszerben jelenleg rugalmas időbeosztásban és viszonylag rövid idő alatt szerezhetünk OKJ-s képesítést, a 2020/21-es tanévtől ugyanerre már csak több év alatt lesz lehetőségünk. A változás másik következménye, hogy a mostaninál lényegesen kevesebb szakma közül lehet majd választani, valamint hogy a képzések – a hosszabb képzési idő miatt – várhatóan drágulni fognak. A vizsgaszervezés állami irányítás alá kerül.

Jó tudni viszont, hogy a 2019 őszén induló képzések még a jelenlegi OKJ rendszerben szerveződnek. Ha tehát már tudjuk, milyen szakmát szeretnénk kitanulni, érdemes minél hamarabb jelentkezni.