Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

OKJ-s végzettséggel külföldön

Amit az Europass bizonyítvány-kiegészítőről tudni kell

2016. február 22. - DEKRA Akademie

fotolia_5169816_subscription_l_p.jpg

Egy korábbi írásunk kapcsán sokan érdeklődtek az OKJ-s végzettséghez kapcsolódó Europass bizonyítvány-kiegészítőről. 

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, egyáltalán mire való az Europass bizonyítvány-kiegészítő. Ahogy a nevében is benne van, kiegészíti az eredeti bizonyítványt. Részletes információt ad a szakképesítésről, pontos leírást nyújt a kompetenciákról és a szaktudásról, valamint nyomon lehet követni benne az adott képzésben bekövetkezett változásokat.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítővel a külföldi munkaadók és továbbképző intézmények is egyszerűen megismerhetik az itthon megszerzett OKJ-s végzettséget – s nem pusztán azért, mert az ő nyelvükön íródott. Hogy mást ne mondjunk, ebből derülhet ki például, hogy pontosan mit és hány órában tanultunk Magyarországon.

Mi van benne még?
- Az adott képzésbe való belépési követelmények
- Megszerzett készségek és kompetenciák
- Osztályzási rendszer
- Továbbtanulás lehetséges következő szintje

- Gyakorlati és elméleti órák aránya

Hogyan juthatok hozzá?
Europass bizonyítvány-kiegészítők a 2005. július 1. után végzett tanulók számára állíthatók ki, akik OKJ-s képzésben vettek részt. A bizonyítvány-kiegészítőt a vizsgáztató intézmények adják ki. Kivételes esetekben lehetőség van az Europass kiadására korábban végzettek számára is, külön eljárás keretében. Ezzel kapcsolatban bővebb információért a Nemzeti Referencia Központhoz fordulhatunk.

Amennyiben a vizsgaszervező intézmény idő közben megszűnt, a bizonyítvány-kiegészítőt a jogutódja állíthatja ki. Ha az intézmény jogutód nélkül szűnik meg, a 2005. július 1. előtt szerzett bizonyítványok esetében nem lehet bizonyítvány-kiegészítőt kérni.

Forrás: http://europass.hu/bizonyitvany-kiegeszito

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr438396348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása