Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

Érvek az Aranykalászos gazda képzés mellett

Földvásárláshoz, gazdálkodáshoz elengedhetetlen!

2016. április 05. - DEKRA Akademie

wheat-field-640960_1920_p.jpgTudta, hogy a 2013. évi 122. törvény a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról értelmében ma Magyarországon csak az vásárolhat földet, aki

  • vállalja, hogy a földet maga fogja megművelni, azaz a föld hasznosítását másnak nem engedi át, vagyis eleget tesz a földhasznosítás kötelezettségnek
  • vállalja, hogy a tulajdonjog megszerzésétől számított öt évig másra nem használja a földet
  • mezőgazdasági vagy erdészeti képzettséggel* is rendelkezik?

A törvénymódosítással a jogalkotó a földspekulációkat igyekezett kiszorítani, de természetesen célja volt az is, hogy valóban a helyben lakó, a mezőgazdasággal életvitelszerűen foglalkozók, ebből élők helyzetét erősítse.

A törvény értelmében földművesnek tehát olyan belföldi természetes személyeket és tagállami állampolgárokat értünk, akik főfoglalkozásként vagy mellékfoglalkozásként mező- és erdőgazdasági tevékenységet folytatnak. Ehhez legalább középfokú szakirányú végzettséggel kell rendelkeznünk, illetve, ha ilyenünk nincs, akkor háromévi területen szerzett gyakorlattal válthatjuk ki.

A termőfölddel kapcsolatos szabályozás azért ilyen szigorú, mert a termőföld rendkívül értékes természeti erőforrásnak számít, s a nemzeti tulajdon és örökség szerves részét is képezi. Védelme és a következő generációk számára történő megőrzése miatt is fontos, hogy a földszerző megfeleljen a földműves kritériumainak.

A jogalkotó célja ezzel többek között az is, hogy Magyarországon a termőföld a leginkább olyan családi vagy egyéni birtokot jelentsen, amit rendszeresen művelnek, s ami a hagyományos gazdálkodás alapjait teremti meg. Ez nem csak a generációk óta tartó földműves tevékenységet jelenti, hanem az új gazdálkodók földművelését is, akik ezzel saját maguk és családjuk számára is megélhetést és anyagi biztonságot tudnak teremteni. Ez utóbbi egyértelműen állami és szociális cél is.

Az egyik legnépszerűbb képzés az (OKJ 31 621 02) Aranykalászos gazda képzés, ami mindenkinek jól jön, aki mezőgazdasági növénytermesztéssel és/vagy állattenyésztéssel szeretne foglalkozni, aki önálló agrárgazdasági vállalkozást tervez működtetni.

Egyéb OKJ-s képzéseink a témában:

További információ:

Tel.: 06(96) 529 621
Mob.: 06(30) 435 7046 (Varga Ágnes)
Email: gyor@dekra-akademie.hu
Web: www.dekra-akademie.hu

*A képzettség kiváltható minimum három éves mező- és erdőgazdasági tevékenységgel vagy legalább 25 százalékos tulajdonrésszel mezőgazdasági termelőszervezetben.  

Forrás: www.jogszabalykereso.hu

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr258568642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása