A tavasz és a nyár méhészet szempontjából főszezonnak számít. Látszik ez abból is, hogy a nagy érdeklődés miatt sorra indulnak (OKJ 32 621 02) Méhész tanfolyamaink. Ezúttal Győrött vizsgázott tizenhat szakemberünk, akiknek szívből gratulálunk! |
A fehér akác, az egyik legnépszerűbb méhészeti termék, az akácméz "alapanyaga" szinte hungarikumnak számít. Ezért is jó hír a méhészeknek, hogy mostanra lecsengett az elmúlt évek akácellenes hangulata, s ez a pompás növény végül az "idegenhonos özönfajok" uniós tiltólistájára sem került fel, amely az Európai Unióban nem őshonos, agresszíven terjedő állat- és növényfajok visszaszorítását irányozza elő. Meg persze azért is, mert a hazai méztermés 40-60 százalékát az akácméz teszi ki... |
S hogy miért? A leginkább azért, mert a Magyarországon előállított mézek közül világszerte ez a legismertebb és a legkeresettebb. Ha sorra vesszük az egészségünkre gyakorolt számos jótékony hatását, ezen nincs is mit csodálkozni. Erősíti az immunrendszert, gyógyírt jelent az emésztési zavarokra, méregtelenítő és májregeneráló hatású. |
Hogy a DEKRA Akademie hallgatóit ez vagy inkább az önálló gazdaság gondolata motiválta-e, amikor éppen ez az OKJ-s képzés mellett döntöttek, nem tudjuk. Különösen, hogy mindemellett kétségtelen vonzerőt jelent a szakma iránt a természetben és azzal összhangban végzett munka, a szabadság és a kiszámíthatóság. Hogy az ember valami olyasmivel foglalkozhat, amely egyszerre lehet a hobbija és a szenvedélye is. Mert a méhészet ilyen. OKJ-s mezőgazdasági képzéseink teljes listája megtekinthető itt! |