Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

24 sikeres vizsgázó Székesfehérvárott

Szükség van a jó gazdákra

2019. január 03. - DEKRA Akademie

ak_szfvar_2018_11_29_24_fo_p.jpg

Sikerrel zárta a 2018-as évet az a 24 hallgató, aki Székesfehérvárott OKJ Aranykalászos gazda vizsgát tett. Példájuk bizonyítja, hogy a mezőgazdaság a harmadik évezred világában is jó alternatíva a nagyvárosi életbe beleunt, változásra vágyó emberek számára.

Az önálló megélhetést kínáló mezőgazdaság mindig is népszerű ágazatnak számított Magyarországon. A gazdálkodás alapjainak kitanulásától azonban egészen tavaly őszig sokakat visszatartott, hogy noha az ágazatban tanfolyami képzések is rendelkezésre álltak, a kötelező óraszám ezeknél is nagyon magas volt. 2016. szeptember 1-i OKJ változásoknak köszönhetően azonban a mezőgazdasági OKJ-s tanfolyamok elvégzése immár azok számára sem lehetetlen, akik munka mellett vágnak bele.

A mezőgazdasági tanfolyamok egyébként nemcsak azért olyan keresettek, mert általuk viszonylag hamar tehetünk szert életképes gyakorlati szaktudásra, s alapozhatjuk meg önálló vállalkozásunkat. A legnépszerűbb mezőgazdasági tanfolyam, az (OKJ 31 621 02) Aranykalászos gazda képzés jelentkezői között komoly motivációt jelent a földszerzés is. Mind a földvásárláshoz, mind a termőföld örökléséhez szükség van ugyanis erre a vizsgára. Ennek hiányában az örökös kénytelen felajánlani földjét az államnak.

Tehát nemcsak azoknak kell ilyen bizonyítvánnyal rendelkezniük, akik kezdő gazdálkodóként – egy másik szakmát elhagyva – terveznek a mezőgazdaságból megélni. Szüksége van a bizonyítványra annak is, akinek a családja sokad íziglen földművelésből vagy állattenyésztésből élt, aki a szükséges tudást apáról fiúra szállva már megszerezte, s a gazdaságot ő szeretné továbbvinni. A kötelezően előírt földműves igazolást ugyanis minimum középfokú szakirányú végzettséggel vagy háromévi területen szerzett gyakorlattal lehet csak kiváltani.

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr3814408138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.