Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

Gépkezelők tettek hatósági vizsgát Debrecenben

A szakmai vizsga mellé kell a jogosítvány is!

2019. február 05. - DEKRA Akademie

kav_kollazs_p.jpg

Ritkán fordul meg ennyi különféle építő- és anyagmozgató gép a DEKRA Akademie debreceni SzolgáltatóKözpontjának udvarán: 41 gépkezelő összesen 84 géptípusra szerzett jogosítványt.

A KAV, azaz a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (az NKH, azaz Nemzeti Közlekedési Hatóság, majd az NFM, azaz Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jogutódja) által előírt továbbképzésre és vizsgára azoknak az (OKJ 32 582 02) Építő és anyagmozgató gépkezelő végzettséggel rendelkezőknek van szükségük, akik a 47/1999. (VIII.4.) GM rendelet (Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról.) hatálya alá tartozó, önálló helyváltoztatásra is képes emelőgépet kezelnek. Más építőipari vagy rakodó gépek esetében azoknak a gépkezelőknek is előírás a gépkezelő jogosítvány megszerzése, akik azt közúton is használják.

Sokan nem tudják, de hivatalosan közútnak minősül minden olyan terület, ahol a KRESZ szabályai érvényesek, tehát egy áruház parkolója is. Így aztán a gépkezelő jogosítvány meglétét előíró, a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VIII.31.) KHEM rendelet hatálya kiterjed minden olyan, a közúti áruszállítást végző jármű megrakásához vagy ennek előkészítéséhez alkalmazott önjáró emelő- és rakodógépre – sőt, járműre szerelt gépi berendezésre! – amelyet anyagmozgatásra, rakodásra, vagy emelésre használnak.

A jó hír, hogy az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott – a megszerezni kívánt gépcsoporthoz tartozó – könnyű- vagy nehézgépkezelői, targoncavezető, emelőgép-kezelő, útépítőgép-kezelő, földmunkagép-kezelő szakképesítéssel rendelkező vizsgázók az elméleti vizsga alól mentesülnek. A KAV vizsgabizottsága előtt „mindössze” egy gyakorlati vizsgát kell tenniük az adott gép kezeléséből. A most vizsgázott 41 gépkezelő szakember ezt teljesítette sikerrel. Gratulálunk nekik!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr7314594074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása