Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

Gépüzemeltetés – ez is a gazdálkodás része

Gyakorlati óra Győrött

2019. november 25. - DEKRA Akademie

gep_2_p.jpg

Kezdő és gyakorló gazdák számára egyaránt hasznos az OKJ Aranykalászos gazda bizonyítvány megszerzése, amellyel kiváltható a fölműves regisztrációs szám, és lehetőség nyílik egy hektárnál nagyobb földterület vásárlására valamint földbérlésre. A képzés része a mezőgazdasági gépek üzemeltetése is.

Egyre több fiatal kacérkodik az önálló gazdaság üzemeltetésével. Az (OKJ 31 621 02) Aranykalászos gazda tanfolyam ehhez tökéletes alapot ad. A tanfolyam négy fő témaköre a növénytermesztés, az állattartás, a gépüzemeltetés és a vállalkozási ismeretek. Egyik sem kevésbé fontos a másiknál, így a tanfolyam keretében a hallgatók mind a négy témát részletesen feldolgozzák.

Érettségire ugyan nincs szükség a tanfolyam megkezdéséhez, „B” kategóriás jogosítványra viszont igen. Utóbbi nélkül ugyanis elképzelhetetlen lenne a traktorok és a kombájnok üzemeltetése. A gépüzemeltetés gyakorlat egyébként a szükséges karbantartást is segít elsajátítani.

Ezekre az ismeretekre azért van szükség, mert napjainkban a versenyképesség a mezőgazdaságban is rendkívül fontos: a gazdálkodás eredményessége csak akkor javulhat, ha a termelők tisztában vannak azzal, milyen önköltséggel dolgoznak a különböző géptípusok. Kizárólag ennek ismeretében tudják ugyanis kiválasztani az adott körülmények között ökonómiailag legmegfelelőbb gépet.

Nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a mezőgazdasági gépek forgalmazói manapság nagyon sok géptípust kínálnak, és a gazdaságokban is jóval többféle gép üzemel, mint korábban. A gépüzemeltetés gyakorlat az áttekintést is nagyban segíti. A DEKRA Akademie győri hallgatói máris számtalan hasznos tapasztalatra tettek szert.

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr8315323842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása