Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

Csúcsra jár a gazdaképzés

Mezőgazdaság – jó alternatíva a városlakók számára is

2019. november 25. - DEKRA Akademie

ak_gyor_p.jpg

Minden jó, ha a vége jó. Gratulálunk a Győrött frissen végzett 40 Aranykalászos gazda szakemberünknek a sikeres vizsgához!

Az OKJ Aranykalászos gazda képzés továbbra is rendkívül népszerű, hiszen földvásárláshoz, gazdálkodáshoz elengedhetetlen, sőt, a termőföld örökléséhez is szükség van rá.

A 2013. évi 122. törvény a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról értelmében ma Magyarországon csak az vásárolhat földet, aki vállalja, hogy a földet maga fogja megművelni, valamint hogy a tulajdonjog megszerzésétől számított öt évig másra nem használja. Emellett azonban legalább ilyen fontos kitétel az is, hogy rendelkeznie kell minimum középfokú mezőgazdasági vagy erdészeti képzettséggel vagy háromévi mezőgazdasági területen szerzett gyakorlattal.

Ez az ára annak is, ha valaki földet örökölne: a szakirányú végzettség az örökséggel való tulajdonjog bejegyzéséhez is kell. Így, ha valaki földet örököl, és nem rendelkezik ilyen végzettséggel, a földet fel kell ajánlania eladásra, és nem jegyeztetheti be a saját nevére.

A jogalkotó célja ezzel, hogy a termőföld elsősorban olyan családi vagy egyéni birtok legyen, amit rendszeresen művelnek. Ez nem csak a generációk óta tartó földműves tevékenységet jelenti, hanem az új gazdálkodók agrár tevékenységét is, akik ezzel saját maguk és családjuk számára teremtenek megélhetést és anyagi biztonságot.

Az Aranykalászos gazda képzés (OKJ 31 621 02, Nyt. sz.: E-000683/2014/A005) tehát mindenkinek jól jön, aki mezőgazdasági növénytermesztéssel és/vagy állattenyésztéssel szeretne foglalkozni, aki önálló agrárgazdasági vállalkozást tervez működtetni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr6015323712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása