Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

Mi fán terem az Europass oklevélmelléklet?

Mire jó és mire nem?

2016. február 16. - DEKRA Akademie

660438_27841544_p.jpg

„Németországi munkalehetőség – Diplomás vagy 2004 után végzett (nem HÍD-as) OKJ 54-es szakápolóknak” írásunk kapcsán sokat kérdezték, mi is az az Europass oklevélmelléklet. Nem csoda: akik 2004 előtt államvizsgáztak, azok számára valóban az újdonság erejével hathat, hogy egyáltalán létezik ilyen. Pedig a saját érdekünkben jó, ha tudunk róla.

Miről is szól az oklevélmelléklet?

Az Europass oklevélmelléklettel a külföldi munkaadók és továbbképző intézmények is egyszerűen megismerhetik az itthon megszerzett felsőfokú végzettséget – s nem pusztán azért, mert az ő nyelvükön íródott. Az Europass oklevélmelléklet ugyanis kiegészíti a hivatalos oklevelekben és diplomákban található információkat.

Mi van benne még?
·         Megszerzett készségek és kompetenciák
·         Végzettség szintje és vizsgaeredmények
·         Felvételi követelmények, valamint a továbbtanulás lehetséges következő szintje

·         A kibocsátó ország felsőoktatási rendszere

Mire jó?

Először is azzal kezdenénk, hogy mire nem: nem helyettesíti például az eredeti oklevelet, s nem jelenti a végzettség automatikus elismerését sem. Minthogy azonban a külföldi munkaadó vagy továbbképző intézmény nyelvén adták ki, mindenképpen segíti annak megértését. Ezen kívül a felsorolt tartalmának köszönhetően képet ad számukra a két ország oktatási rendszerének különbözőségéről is, és támpontul szolgál, hogy a Magyarországon megszerzett végzettség hová sorolható be az adott ország oktatási rendszerében. Végül, de nem utolsósorban a végzettség honosíttatásához is jó segítség.

Hogyan juthatok hozzá?

Az Europass oklevélmellékletet a diplomát adó felsőoktatási intézmény bocsátja ki. Aki mostanában államvizsgázik, az az adott főiskolán vagy egyetemen az oklevelével egybekötötten kapja meg.A 2006. március 1-je után végzettek mind a magyar, mind az angol nyelvű oklevélmellékletet ingyen kapják meg. A 2003. július 1-je és 2006. március 1-je között végzettek a magyar nyelvű oklevélmellékletet ingyen kapják meg, az angol nyelvűt pedig költségtérítés ellenében kérelmezhetik.A 2003. július 1-je előtt végzettek számára azonban nem kötelező oklevélmellékletet kiállítani, mert a jogszabályok nem visszamenőleges hatályúak. Természetesen a felsőoktatási intézmény dönthet úgy, hogy kiadja a dokumentumot, és költségtérítést is számolhat fel érte.

Forrás: http://europass.hu/oklevelmelleklet

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr48395996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása