Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

Hiányszakmák a 2017/2018-as tanévben

Évek óta alig van változás

2017. október 05. - DEKRA Akademie

kran-201020383166.jpg

Hazánkban számos szakmában van munkaerőhiány: némelyikben jobban, másokban kevésbé. Különösen sok a betöltetlen állás az építőiparban, az élelmiszeriparban, a kereskedelemben, az oktatás, a pénzügy és az egészségügy területén.

Az egyik legkeresettebb szakma változatlanul a Targoncavezető, de a többi gépkezelő végzettség (Emelőgépkezelő, Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő) is szilárdan tartja magát a hiányszakmák között.

Bár a gazdaság mindig is népszerű volt a felsőoktatásban, az ágazat messze nem termel ki annyi szakembert, amennyire szükség lenne. Így aztán érdemes elgondolkozni a gyorsabban megszerezhető OKJ-s gazdasági képzéseken is, amelyekkel szintén jó esély van az elhelyezkedésre. Hasonló a helyzet az informatikával, amelynek több területe is sikerszakmának számít, mégsem elsősorban egyetemeken lehet megtanulni.

A szállítmányozással és a logisztikával foglalkozó cégek örömmel alkalmaznának kamion- és buszsofőröket, természetesen a szükséges hatósági vizsgákkal felvértezve.

Szerepel még az idei tanév hiányszakmái között a Villanyszerelő, az Erősáramú elektrotechnikus, a Hegesztő, a Gyakorló ápoló, az Óvodai dajka, a Gazda, a Szőlész-borász és a Mezőgazdasági gépész is. Az OKJ-s szakmák széles palettája kitűnő megoldást kínál a munkaerő piaci űrök betöltésére, egyszersmind jó alternatíva az egyetemekre sikertelenül felvételizettek és a szakmát váltani készülők számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr812931379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása