Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

Autóbusz- és kamionvezetők figyelmébe

A GKI kártya megújítása 5 évenként kötelező!

2019. október 10. - DEKRA Akademie

gki_pp.jpg

Tudta, hogy a GKI kártya megújítása 5 évenként kötelező? Pedig így van: a 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet minden 3,5 tonnánál nehezebb járművet – autóbuszt vagy kamiont – vezető számára előírja, hogy 5 évente továbbképzésen vegyen részt, és megújítsa az ezt igazoló GKI kártyáját.

A Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány (GKI) megszerzéséhez ill. megújításához a tehergépjármű vezetőknek többek között a teherfuvarozás előírásairól, a menetbiztonságról és a rakománybiztonságról, az autóbuszvezetőknek pedig vezetésbiztonságról, szociális (munkajogi) előírásokról és utasbiztonságról kell tanulniuk, ismereteiket felújítaniuk.

A 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet értelmében ez mindenkire vonatkozik, aki 3,5 tonnánál nehezebb járművet vezet, és a GKI kártyája lejár 2019-ben. Mindegy, hogy belföldön vagy külföldön vezetünk, hogy fuvarozóként dolgozunk-e vagy saját számlás szállítást végzünk, az érvényes GKI kártya megléte kötelező. Aki nem biztos abban, hogy utoljára mikor tett vizsgát, elég magát a kártyát megnéznie: azon szerepel, hogy meddig érvényes.

Fontos tudni, hogy a GKI kártya hiánya százezres bírságot jelenthet mind a sofőrnek mind a munkáltatónak! A DEKRA Autósiskola országszerte lehetőséget kínál, hogy hallgatói néhány napon belül hatósági vizsgát tegyenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr2315215752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása