Hírek, információk, tudnivalók - a felnőttképzés területéről

DEKRA Akademie

A 2020/21-es tanévtől szűkül az OKJ-képzések köre

Változás előtt a felnőttképzés

2019. augusztus 06. - DEKRA Akademie

class-1986501_1920_p.jpg

A 2020/21-es tanévtől várhatóan lényegesen kevesebb OKJ-s szakma közül választhatunk. Egyes OKJ-képzések megszűnnek, mások kizárólag évekig tartó, nappali képzés keretében lesznek megszerezhetők. Érdemes tehát még most jelentkezni az OKJ-s képzésekre.

A Szakképzés 4.0 dokumentum előrevetíti, hogy az Országos Képzési Jegyzékben jelenleg található 766 államilag elismert szakmai képzésből a 2020/21-es tanévtől maximum 200 maradhat. Az OKJ-s képzés keretében megszerezhető alapszakmák várhatóan csak ötéves technikumban vagy hároméves szakképző iskolában lesznek megszerezhetők. Azokat a szakmákat pedig, amelyek specializációként valamelyik alapszakmára épülnek, kizárólag felnőttképzésben lehet majd kitanulni, vizsgázni pedig független vizsgaközpontokban fog kelleni.

Mindez azt jelenti, hogy míg OKJ rendszerben jelenleg rugalmas időbeosztásban és viszonylag rövid idő alatt szerezhetünk OKJ-s képesítést, a 2020/21-es tanévtől ugyanerre már csak több év alatt lesz lehetőségünk. A változás másik következménye, hogy a mostaninál lényegesen kevesebb szakma közül lehet majd választani, valamint hogy a képzések – a hosszabb képzési idő miatt – várhatóan drágulni fognak. A vizsgaszervezés állami irányítás alá kerül.

Jó tudni viszont, hogy a 2019 őszén induló képzések még a jelenlegi OKJ rendszerben szerveződnek. Ha tehát már tudjuk, milyen szakmát szeretnénk kitanulni, érdemes minél hamarabb jelentkezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://dekra-akademie.blog.hu/api/trackback/id/tr1314997646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása