Tudta, hogy mielőtt divatba jöttek volna a gyógyszerek, a gyógynövények hatóanyagait gyakran a pálinka segítségével nyerték ki és tartósították? Az igazi nemes párlatok nem csak energiát adtak a munkához, de jó kedély megőrzésében segítettek. Újabb érv, miért érdemes elsajátítani a pálinkafőzés tudományát. |
Az OKJ 31 541 04 Gyümölcspálinka-gyártó tanfolyam olyan komplex ismeretanyagot biztosít, aminek hála a résztvevők nem csak megtanulhatják, de meg is érthetik a minőségi pálinka készítésének folyamatát. Annyit persze már most is elárulhatunk: miért kell kivonni és alkohollal tartósítani a gyógynövények hatóanyagait, s miért nem elég forró vízben kioldani, s teaként fogyasztani? |
Minden gyógynövény esetében van egy optimális időpont, amikor a legtöbb hatóanyagot tartalmazzák. Ha a gyógynövényeket ilyenkor szárítással tartósítanánk, számos hatóanyaguk – főleg a rendkívül érzékeny illóolajok – elvesznének. A forrázás során pedig a hőre érzékeny vitaminok is megsemmisülnének. Ezzel szemben az alkohol nemcsak kivonja ezeket a hatóanyagokat, hanem hosszú időre meg is őrzi azokat. Konzerváló tulajdonsága mellett az alkohol bizonyos hatóanyagok hatását még fel is erősíti a szervezetben. |
Tudva, hogy a kellemetlen mellékhatást kiváltó és méregdrága gyógyszernél olykor még a pálinka is hatékonyabb enyhébb tünetek vagy betegségek kezelésére, gyógynövények hatóanyagaival kiegészítve máig használják az egészség megőrzésére vagy helyreállítására. Kíváncsiak volnánk 26 frissen végzett győri szakemberünk véleményére is. |